Harry is een blauwgele ara van 16 jaar en Jebbe is een Hybride (Ruby) van 11 jaar.

Deze 2 mannen zijn hier afgelopen zomer naar toe gekomen. 2 Eigenwijze mannen met een hele sterke eigen wil. Wat natuurlijk niet verwonderlijk is gezien hun leeftijd. Harry en Jebbe komen van het platteland. Van jongs af aan bij het dezelfde gezin geleefd. Ze hadden het alles behalve slecht, zijn niet geplukt, kerngezond en hele rustige vogels. Maar waarom zouden ze dan naar een opvang moeten? De eigenaars beseffen dat ze al op leeftijd beginnen te komen en de dagelijkse zorg voor zulke vogels niet meer te onderschatten is. Dat gaf hun de reden om langzaam op zoek te gaan naar een geschikte plaats. Daarbij kwamen ze uit bij ons.

Harry en Jebbe hebben altijd vrij geleefd. Een grote eigen kamer en bij droog weer lekker buiten in de boom. Ze zijn dan ook al jaren gewiekt, dus weg vliegen konden ze niet. Opstappen gebeurde via een opstap stok. Dit doordat het toch 2 eigenzinnige karaktertjes zijn. Zeker Jebbe heeft een hele sterke eigen wil. Voor ons een hele leuke uitdaging. Kunnen we zo sterk gevormde karakters aan, kunnen we nog wijzigen in hun leef en gedrags gewoontes. Dat het een lange weg zou worden wisten we.

Geduld, de vogel lezen en vooral respect en begrip tonen is ‘de sleutel tot succes’. De eerste dagen bij ons hebben we ze even gelaten. Even acclimatiseren. Daarna was het tijd om aan ons te gaan wennen, maar vooral ook wij aan hun. We begonnen met voor hen een bekend iets, opstappen via de opstapstok. Na een paar weken ging het vrijwel vanzelf. Dus het werd tijd om de opstapstok achterwege te laten. Ook dit begon stroef met ups and downs. Maar kwam ook na een paar weken tot een succes.

Een kuiken of jonge vogel trainen is leuk, maar niet te vergelijken met de adrenaline die vrijkomt als nieuwe dingen lukken bij oudere vogels. Dat dit geen kroel, speel of freeflight vogels meer gaan worden wisten we bij het begin al. Maar is absoluut niet erg. De vogel bepaald bij ons het tempo, het niveau en de soort van training. In hoeverre moet je een vogel die al jaren een bepaald iets gewoon is, dingen ineens anders laten doen?

Ze hadden het alles behalve slecht, zijn niet geplukt, kerngezond en hele rustige vogels. Maar waarom zouden ze dan naar een opvang moeten?

Harry en Jebbe zijn geweldige vogels op hun manier en hun tempo.

2 Toch schrik achtige en angstige vogels, waardoor ze soms wel eens van zich af durven happen. Gaan wij iets te snel, of begrijpen ze ons niet ontstaat die angst en/of onwetendheid. Volkomen begrijpelijk. Voor ons ook weer een leermoment.

Deze winter blijven ze nog binnen in huis in de nood voliere. Komende zomer moet het nieuwe buitenverblijf af zijn en kunnen ze daar heen. Het belangrijkste wat wij wilden bereiken met hun is gelukt. Gewoon opstappen als daar om gevraagd wordt. Verder mogen het gewoon 2 prachtige, rustigste vogels zijn.