In juni is Frenky bij ons gekomen, een blauw gele ara man van 3 jaar.  Frenky is een voorbeeld waarom ze zogenoemde pap vogels verbieden en wat ons betreft nog strenger aanpakken. Hij is een waar zorgenkindje geworden.

Hij was 10 weken oud toen hij van kweker naar dierenwinkel ging, waar hij vervolgens bij 12 weken werd verkocht.
Met een beetje uitleg, een kooi, een spuitje en wat pap werd hij verkocht. SUCCES. Frenky at natuurlijk niet zelfstandig, maar de overstap naar vaste voeding valt niet altijd mee voor een onervaren persoon. Ik durf dit te zeggen omdat ik ook ooit zo’n leek was. Gelukkig had ik toen na een dag sukkelen ervaren hulp die me kon en wou helpen.

Na een week sukkelen informatie ingewonnen bij de dierenwinkel. Deze adviseert meer voeren, meer pap en groente en fruit aanbieden. Dit advies is niet verkeerd al zou ik zelf voor de vogel een iets makkelijkere manier hanteren door geweekte pellets aan te bieden.

Hij was 10 weken oud toen hij van kweker naar dierenwinkel ging,
waar hij vervolgens bij 12 weken werd verkocht

Bij de leeftijd van 14 toch maar de stap gezet richting de vogel arts. Gelukkig geen virussen en/of loodvergiftiging.
Ook gaf deze het zelfde advies als de dierenwinkel, zonder het benoemen van zachte geweekte pellets en zaadmengeling.
Gelukkig begon Frenky wel aan te komen en kwam in een week tijd 60 gram aan.
Dit moet ook want hij zal zich bijna gaan klaar maken om uit te vliegen. In die periode gaan ze minder eten om af te vallen zodat ze minder gewicht de lucht in hoeven te houden met hun vleugels.Een week later was het dan zo ver, het gewicht begon af te nemen. Waardoor de zorgen terug waren en het goede gevoel van een week eerder verdwenen.

Frenky is in 3 jaar tijd niet boven de 900 gram geweest, wat behoorlijk laag is voor een blauw gele ara.  Het is 3 jaar lang een zorgenkindje geweest voor de eigenaar. Daardoor is er een hele sterke band ontwikkeld tussen eigenaar en vogel, wat het ook niet altijd makkelijk maakt. De vogel vroeg zoveel aandacht en energie dat er geen tijd meer was voor een eigen leven.  Alles moest samen. De balans tussen mens en dier was volledig weg, zo erg dat als  de eigenaar een avondje weg gaat zich schuldig gaat voelen.

Frenky is bij ons gekomen zodat de eigenaar even tijd voor zichzelf kon hebben en na denken of er wel plaats was voor een vogel als Frenky in haar leven.
Frenky had immers nogal wat energie en vooral tijd gevraagd. We hebben elkaar paar keer gesproken over wat wij kunnen betekenen voor de eigenaar en zijn tot de cunclusie gekomen dat Frenky tijdelijk en een mogelijkheid tot definitieve opvang naar ons zou komen en dat  we qua gewicht en voeding een oplossing zouden gaan zoeken.

Frenky is hier nu 3 maanden en is al aardig op zn gemak. Snapt wat we van hem verwachten en hoe het hier reilt en zeilt. Elke ochtend voor het eten zijn weeg moment kent hij als de beste. Kom je het verblijf binnen gaat het pootje al omhoog om op te stappen en bij het aflezen van het gewicht checkt hij of wel het klopt.
Momenteel weegt hij al 1024 gram, wat een perfect gewicht is voor een blauw gele ara. Hij is immers ook geen reusachtige vogel.
Juichen doen we nog niet en blijven dit goed in de gaten houden.